2009, 2010, 2011, 2012 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný
Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

čtvrtek 8. dubna 2010

Vraťme se k rozumu

Předkládám zajímavé citáty z knihy lorda Lawsona Vraťme se k rozumu, k níž napsal předmluvu Václav Klaus:
Zopakujme si, že oficiální podání, jak je vyjádřeno ve zprávě Mezinárodního panelu pro změnu klimatu z roku 2007 (zveřejněném ovšem ještě předtím, než bylo oficíálně přiznáno zastavení růstu teplot počátkem 21. století), říká, že do roku 2100 lze očekávat vzestup teploty mezi 1,8 ºC a 4 ºC.
Představa, že tento očekávaný vývoj by byl takovou pohromou, že v zájmu "záchrany planety" musíme radikálně omezit emise oxidu uhličitého, se ukázala jako zcela nepodložená. Asi nebude znít překvapivě, že postupné a mírné oteplování bude mít vedle nákladů i přínosy; náklady a přínosy samozřejmně nebudou po celém světě stejné; chladnější oblasti světa pocítí více přínosů, zatímco teplejší budou více zatíženy náklady. V celkovém pohledu však není zdaleka jisté, že by obyvatelé planety jako celku museli nést v celkovém součtu nějaké podstatnější náklady, a je dokonce možné, že jim ani žádné čisté náklady nevzniknou.
Jedním z ústředních sdělení této knížky je, že s ohledem na nejistotui kolem vědy a přirozenou nejistotu ohledně budoucnosti obecně bude mít určitě větší smysl spolehnout se na samovolnou adaptaci, posílenou v případě potřeby podpůrnými politickými opatřeními, než platit velmi vysokou cenu za drastická omezování emisí bez reálné pravděpodobnosti, že se tím něčeho dosáhne.
Nové náboženství globálního oteplování, jakkoli může být pro politiky výhodné, tedy není tak neškodné, jak se může na první pohled jevit. Dokonce se dá říct, že čím víc jej zkoumáme, tím víc připomíná Šifru mistra Leonarda zeleného hnutí. Je to senzační příběh a fenomenální bestseller. Obsahuje zrnko pravdy - a obrovskou kupu nesmyslů. A tyto nesmysly mohou být ve svém důsledku zhoubné. Zdá se, že jsme vstoupili do nového věku nerozumu, což je jednak hluboce zneklidňující a jednak představuje velkou hrozbu pro ekonomiku. Zachránit planetu teď musíme především právě před tím.
Kde jen jsem ta poslední slova už četl či slyšel...


Jak se píše značka pro stupeň Celsia najdete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat