2009, 2010, 2011, 2012 © Mgr. Ing. Radek (Králík) Novotný
Strnadova 9/15, 628 00 Brno, mobil: 777 083 126 e-mail: coney@centrum.cz

pátek 17. prosince 2010

Modrá, nikoliv zelená planeta II.

Modrá, nikoliv zelená planeta
Co je ohroženo: klima nebo svoboda?¨
Václav Klaus
Dokořán, Praha 2007

Ještě jedna souvislejší citace z knihy, velmi dobře popisující hlavní myšlenku:
Jestliže přijmeme globální oteplování jako reálně existující jev, domnívám se, že bychom se jím měli zabývat úplně jiným způsobem. Místo beznadějných pokusů proti němu bojovat, bychom se měli připravit na jeho důsledky. Jestliže se atmosféra otepluje, nemá to výlučně negativní dopady. ...
Proto varuji před přijímáním opatření, založených na takzvaném principu prebentivní opatrnosti, který enviromentalisté používají jako ospravedlnění pro svá doporučení a jehož zřetelný přínos nejsou schopni prokázat. Zodpovědná politika by měla brát v úvahu alternativní náklady takovýchto návrhů, s vědomím toho, že nákladné a neúčinné enviromentální politiky jsou přijímány na úkor jiných politik a vedou k zanedbávání dalších důležitých potřeb miliónů lidí na celém světě. Každé politické opatření musí být založeno na analýze nákladů a výnosů.
...
Mým doporučením proto je věnovat pozornost tisícům maličkostí, které negativně ovlivňují kvalitu životního prostředí. A chránit a podporovat základní systémové faktory, bez nichž by hospodářství a společnost nemohly fungovat - tj. zajistit lidskou svobodu a fundamentální ekonomické mechanismy, jakými jsou svobodný trh, fungující systém cen a jasně definovaná vlastnická práva. Ty motivují ekonnomické subjekty k racionálnímu chování. Bez nich nemůže žádná vládní politika chránit občany, ale ani životní prostředí.
...

Žádné komentáře:

Okomentovat